Loading

Ce fac in caz de accident?

Am avut un accident cu masina. Ce trebuie sa fac?

Puteti parcurge etapele de mai jos sau puteti cere consiliere telefonica apeland direct 0756.199.199.

1. Dupa ce tamponarea a avut loc, trebuie sa iti pastrezi calmul si sa nu instigi la violenta pentru ca nu vei rezolva nimic, dimpotriva, poate chiar vei duce la o fapta grava. IMPORTANT: Inainte de toate, daca aveti un aparat foto sau un telefon este recomandat sa faceti poze masinilor avariate, exact in pozitia in care sunt ele dupa accident. In poze trebuie sa fie incluse si numerele de inmatriculare ale acestora deoarece exista posibilitatea sa aveti nevoie de dovezi, in functie de caz. De asemenea, este recomandat sa aveti la fata locului cel putin 2 martori la care cunoasteti/ notati numerele de telefon. Un singur martor nu este suficient daca se ajunge la proces.

2. In functie de accident:
a. daca masinile sunt deplasabile, este necesar sa scoateti masinile avariate in afara partii carosabile pentru a nu ingreuna circulatia si a se evita provocarea altor accidente.
b. daca masinile nu sunt deplasabile, ar fi recomandat sa apelati la 112 astfel incat sa se prezinte politia la fata locului pentru a putea dirija circulatia si pentru a putea constata circumstantele in care s-a produs accidentul, daca este necesar.

3. Aveti posibilitatea sa va intelegeti amiabil, in acest caz nefiind necesar sa apelati la politie daca accidentul este unul cu daune minore. Va puteti intelege cu vinovatul sa va plateasca pe loc o suma de bani pentru a va putea repara masina sau sa va folositi de asigurarea lui pentru aceasta. IMPORTANT: Imediat dupa pasul 2, este necesar sa ii cereti vinovatului sa va arate asigurarea masinii (sa nu fie expirata) si permisul de conducere (si acesta sa nu fie expirat). Puteti sa si solicitati sa faceti poza documentelor, chiar si buletinului. Daca refuza sa va arate documentele, apelati la 112. Chiar daca soferul se grabeste ,nu omiteti aceste aspecte si nu uitati sa ii solicitati si un numar de telefon de contact si ulterior sa parcurgeti si punctul 4 si 5. Daca nu doriti sa va intelegeti amiabil, puteti apela la 112.

4. Dupa verificarea documentelor, aveti posibilitatea sa completati impreuna cu vinovatul, la fata locului sau ulterior, un formular de constatare amiabila care se gaseste atasat la asigurarea RCA si care se autocopiaza in doua exemplare. Este de asemenea impartit in doua parti distincte, o parte care se completeaza de catre pagubit si una de catre vinovat. Dupa completarea integral, un exemplar ramane pagubitului si altul celui vinovat.

5. Dupa ce s-a completat corect formularul de constatare amiabila sau inainte de aceasta, va trebuie sa sunati la numarul de pe asigurarea vinovatului (vezi mai jos numerele de telefon pentru diversi asiguratori) si sa declarati cele intamplate. Trebuie sa puneti la dispozitia operatorilor din call-center anumite date ale dumneavoastra si ale celui vinovat cum ar fi: nume soferi, nume proprietari masini, domiciliu, CNP, numare de inmatriculare ale ambelor autovehicule, serie si numar polita de asigurare a vinovatului, detalii despre cum s-a produs accidentul si unde, detalii despre pagube. Dupa oferirea acestor informatii, se va programa telefonic locul, data si ora unde trebuie sa va prezentati dumneavoastra impreuna cu vinovatul si cu ambele masini la asigurator pentru constatarea daunelor. Daca masinile nu sunt deplasabile, asiguratorul va trimite un inspector sa evalueze daunele (se va oferi si un numar de dosar care ar fi recomandat sa il notati).

Acte necesare pentru despagubire RCA:

  • Pagubit: CI pagubit, asigurare, certificate inmatriculare autovehicul
  • De la vinovat sunt necesare copii pentru: CI vinovat,permis, asigurare, certificate inmatriculare autovehicul
  • Procesul-Verbal de la politie sau formularul de constatare amiabila, completat si semnat de ambele parti.